logo

Αναστασία Νικ. Αυγενάκη

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ - ΑΝΑΠΤΥΞΙΟΛΟΓΟΣ
 

Τηλέφωνο Επικοινωνίας

6942.200.772

 

Υπηρεσίες Αναπτυξιακής Παιδιατρικής

Συχνές Απορίες

 

Το κλάμα

Όλα τα μωρά στην αρχή κλαίνε! Κλαίνε μάλιστα περισσότερο απ' όσο θα κλαίνε λίγους μήνες αργότερα. Αν και κάθε μωρό που παρουσιάζει επίμονο κλάμα τις πρώτες εβδομάδες πρέπει πάντα να εξετάζεται από τον παιδίατρο, λάβετε υπόψη ότι ένα φυσιολογικό μωρό περνά δύο με τρεις ώρες της ημέρας κλαίγοντας, ενώ ένα 20% με 30% των μωρών ξεπερνά αυτό το όριο.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο μόνος τρόπος με τον οποίο επικοινωνεί το νεογέννητο τους πρώτους μήνες είναι το κλάμα. Στόχος σας λοιπόν είναι να μάθετε να ερμηνεύετε το κλάμα του μωρού αντιδρώντας ανάλογα. Καθώς θα γνωρίζεστε και θα εξοικειώνεστε με το μωρό σας, θα αρχίσετε να διαπιστώνετε ότι οι διάφορες ανάγκες του αντιστοιχούν σε διαφορετικό κλάμα. Με τον καιρό η ερμηνεία του κλάματος θα γίνει για εσάς δεύτερη φύση, καθώς θα μάθετε να διακρίνετε το κλάμα της πείνας από το κλάμα του κολικού, της μοναξιάς ή της αναστάτωσης.

Αν και το κλάμα είναι ανώδυνο για το παιδί, πολύ συχνά κουράζει και εξαντλεί εσάς τους γονείς, ιδιαίτερα όταν ψάχνετε για κάποια εξήγηση και δεν την βρίσκετε. Αυτό που χρειάζεται να γνωρίζετε είναι ότι το κλάμα συνήθως κορυφώνεται στην ηλικία των πρώτων έξι εβδομάδων, μετά από την οποία μειώνεται σταδιακά. Μετά από τους τρεις μήνες το μωράκι θα αρχίσει να κλαίει όλο και λιγότερο. Η ανταπόκριση των γονιών ωστόσο στο κλάμα του μωρού πρέπει να είναι άμεση. Θα πρέπει να πηγαίνετε αμέσως κοντά του όταν κλαίει. Τα νεογέννητα μωρά δεν κακομαθαίνουν, αν ανταποκρίνεστε αμέσως στο κλάμα τους. Αντίθετα, σύμφωνα με τα στοιχεία ερευνών, όσο περνά ο καιρός κλαίνε λιγότερο, ενώ ενισχύεται η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ σας. Γι' αυτό καλό θα ήταν να μην αργείτε να ανταποκριθείτε στο κλάμα του παιδιού. Όσο περισσότερο κλαίει τόσο περισσότερο εκνευρίζεται και είναι δυσκολότερο μετά να το ησυχάσετε, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να εξελιχθεί σε ένα ανασφαλές μωρό.

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε για να ησυχάσετε το μωρό που κλαίει είναι γνωστό από τα πανάρχαια χρόνια. Πάρτε το αγκαλιά! Αφού το φέρετε κοντά στο σώμα σας και το καθησυχάσετε με ήρεμη φωνή και απαλές κινήσεις, προσπαθήστε να ανακαλύψετε την αιτία του κλάματος φροντίζοντας να καλύψετε τις ανάγκες του. Το μωράκι μπορεί να κλαίει, επειδή:

  • Πεινάει. Μπορείτε να το ταΐσετε, αν έχουν περάσει δύο ώρες από το προηγούμενο γεύμα ή αλλιώς να του δώσετε λίγο χαμομήλι.
  • Είναι λερωμένο και χρειάζεται άλλαγμα πάνας.
  • Ζεσταίνεται ή κρυώνει.
  • Είναι κουρασμένο ή εκνευρισμένο.
  • Έχει κολικούς ή κάτι το ενοχλεί.
  • Έχει ανάγκη από την επαφή με τη μαμά ή τον μπαμπά, για να νιώσει ασφάλεια.
  • Είναι άρρωστο, άρα ελέγχετε τη θερμοκρασία και εξετάζετε αν υπάρχουν συμπτώματα ασθένειας (βουλωμένη μύτη, βήχας, εξανθήματα, διάρροια, εμετός), για να ενημερώσετε τον παιδίατρο.

Από τη στιγμή που του αλλάξετε πάνα, το ταΐσετε και το αφήσετε να ρευτεί, ελέγξτε αν ζεσταίνεται ή κρυώνει και κρατήστε το για λίγο στην αγκαλιά σας. Το πιθανότερο είναι ότι το μωρό θα σταματήσει να κλαίει. Αν συνεχίζει να κλαίει, δοκιμάστε κρατώντας το όρθιο στην αγκαλιά σας να περπατήσετε μέσα στο σπίτι, να του τρίψετε την πλάτη, να του τραγουδήσετε ή να του μιλήσετε με σιγανή και απαλή φωνή, να βάλετε μουσική ή να το πάτε μια βόλτα με το καρότσι ή το αυτοκίνητο. Αποφύγετε ωστόσο να κουνάτε έντονα πέρα δώθε το μωρό για να αποκοιμηθεί. Ο τρόπος αυτός όχι μόνο δεν ενδείκνυται πλέον, αλλά εγκυμονεί και κινδύνους, καθώς προκαλεί νευρολογικές αλλαγές στον εγκέφαλο.

Αν, πάντως, ελέγχοντας όλες τις παραπάνω περιπτώσεις και καλύπτοντας όλες τις ανάγκες το μωρό δεν μπορεί να ησυχάσει και συνεχίζει να κλαίει για δύο ώρες χωρίς να σταματά, θα πρέπει να ενημερώσετε τον παιδίατρο, ακόμα κι αν δεν έχετε διαπιστώσει συμπτώματα ασθένειας.

 

 

 logo

 Αναστασία Νικ. Αυγενάκη

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ - ΑΝΑΠΤΥΞΙΟΛΟΓΟΣ